Sunnuntain herkut: paahtopaistia ja piparjuurikastiketta

Voi nam. Eilen maaseutumatkailimme Matintalon tilalle Rautjärvelle, jossa vietettiin tilan synttäreitä ja avoimien ovien päivää. Tilamyymälä on toki meille entuudestaankin tuttu, mutta esikoisemme on nähnyt nuo söpöt "karvalähmät" (niinkuin itse sanoo) viimeeksi niin pienenä, ettei tainnut enää edes muistaa. Illalla mummilassakin selitti vielä tohkeissaan, miten niillä oli hienot isot sarvet. Tilamyymälä on muuten aina lauantaisin auki, joten suosittelen lähiseudulla asuvia piipahtamaan paikan päällä: tarjolla on filettä, paistia, sisäelimiä, jauhelihaa... Hintaahan herkuille tulee, mutta toisaalta: syöpä ravintolassa kunnon pihvi x2 niin paljon halvemmalla tässä pääsee. Tila on periaatteessa luomussa, mutta teurastamo (jossa teurastetaan myös tavallista lihaa) katkaisee ketjun. Joka tapauksessa, lihan maku on huipussaan ja puhutaan että siinä on myös vivahde riistamaista makua.

Ylämaankarja Matintalon tilalla on lapsillekin näkemisen arvoinen kokemus. Kuva: Matintalon tila
Meille matkaan tarttui eilen ylämaannaudan paahtopaistia ja tänään mies sen siisti, sitoi, hieroi pintaan suolaa ja mustapippuria ja laittoi vuuassa uuniin. Ensin vakuumipakattu liha oli meillä tunnin verran huoneenlämmössä ja sitten paahtopaisti majaili paistomittarin kanssa 125°C uunissa, kunnes paistomittari piipitti 65°C kohdalla (kypsäksihän se meni, kuten oli lapsen takia vähän tarkoituskin).

Tämän seuraksi isukki teki piparjuurikastiketta ja ranskiksia. Kyllä muuten maistui hyvältä!

Aikuisen versio annoksesta

2-vuotiaan versio samasta ruuasta


Kommentit