Puuron ylijäämäsämpylät

Keiteltiin viime viikolla puuroa aamupalaksi ja sitähän jäi reilusti yli. Ajattelin ekaa kertaa elämässäni tehdä puurosämpylöitä ja pikaisen googletuksen jälkeen tämä päätyi ohjeeksi: Pehmeät sämpylät puurosta. No. Meiltähän tietty loppui vehnäjauhot, kun leivottiin niitä maailman parhaita pikkuleipiä, joten näistä tuli todelliset jämäsämpylät, kun käytin niihin spelttijauhon loput, ohrajauhon loput ja ruisjauhoa. Syötäviä niistä tuli silti. Yritän toistekin, tosin ehkä ihan sillä vehnäjauholla tai sämpyläjauhoilla.

Puurosämpylät

15-20 kpl 

Mitä tarviset?
4 dl valmista puuroa
3 dl kuumaa vettä
30 g hiivaa
1-2 tl mineraalisuolaa
1 rkl siirappia
8-10 dl sämpyläjauhoseosta
1 rkl rypsiöljyä

Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä ja liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen. Anna seoksen olla kattilan kansi kiinni n.15 min, kunnes seos alkaa kuplia. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Voit nostella nokareita esim. muffinipellille tai leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille. Anna sämpylänokareiden kohota hyvin peitettyinä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min.

Kommentit